Nieuwsoverzicht

Facelift voor gebouw CIOS & Veiligheid

Een unieke combinatie: leergierige studenten in trainingspakken en beveiligingskleding in dezelfde ruimte als schilders en timmerlieden. Dit is de tijdelijke situatie in het gebouw op de Beukenlaan van Rijn IJssel. Het gebouw van de CIOS- en  veiligheidsopleidingen krijgt een heuse facelift.

Het duurt niet lang meer totdat het gebouw en het onderwijs helemaal klaar zijn om studenten nog meer ‘skilled for life’ af te leveren. En waar eerst alleen CIOS-studenten rondliepen, zijn daar nu ook die van de opleidingen Veiligheid te zien. Zij hebben er een eigen onderwijsvleugel met examencentrum. Of zoals clusterdirecteur Christine Ziekman het omschrijft: “We gaan van een rijke locatie naar een trendbewuste verrijkte leerlocatie waar de beroepscontext volop centraal staat!”

Grootschalige verbouwing

De grote renovatie is bij aanvang van de zomervakantie begonnen en is nu bijna klaar. Christine: “De aannemer legt nu de laatste hand aan het schoolgebouw en gaat daarna verder met de sporthallen. Straks beginnen we ook met de nieuwe inrichting en aankleding van de ruimtes en lokalen van het hoofdgebouw.”

Na de grote opknapbeurt sluit het gebouw weer helemaal aan bij de vernieuwde onderwijs- en werkvisie van Rijn IJssel. Ook is er met betere isolatie en zonnepanelen een duurzame stap vooruit gezet. De opleidingen hadden een aantal mooie wensen. Zo wilde CIOS Arnhem graag een flinke upgrade van de danszaal, turnzaal en dojo (het vechtsportlokaal). En wilde Veiligheid een eigen examencentrum met praktijkruimtes. Christine: “Ook de werkplekken waren toe aan vernieuwing. Kortom: er was genoeg te doen!”

Renovatie in beeld

Het vernieuwde gebouw straalt nu echt sport en veiligheid uit. “Dit zie je niet alleen terug in de indeling en inrichting van het gebouw”, weet Christine. “We visualiseren dit ook met mooi kleurgebruik en visuals. Verder zijn we trots op de vernieuwde sportlocaties. De dojo, danszaal en turnhal zijn echt weer van deze tijd. Een hele leuke en inspirerende plek om te sporten en leren. De studenten en docenten zijn er blij mee. Het sluit goed aan op de beroepspraktijk.”

“Dat geldt ook voor de nieuwe werk- en leerplekken en de theorielokalen op de eerste en tweede verdieping. Er is een nieuwe gevel in het gebouw gezet, zodat er meer licht het gebouw binnenkomt. Sowieso zijn licht, glas en transparantie overal in het gebouw aanwezig. Zoals het glas in de gang tussen de dojo en de turnhal en de glazen gevel bij de dansruimte. Je ziet wat er gebeurt; zo inspireren we elkaar.”

Cluster op één locatie

De opleidingen van Veiligheid zitten nu ook op de Beukenlaan. Christine: “Voor het eerst zitten de opleidingen van het cluster CIOS & Veiligheid samen in een gebouw. Dat zorgt voor veel kansen, kruisbestuiving en innovatie. De opleidingen Veiligheid krijgen binnen het gebouw hun eigen vleugel, maar de studenten en docenten maken natuurlijk ook gebruik van de rest van het gebouw. In de eigen vleugel zit de trots van Veiligheid: het door de brancheorganisaties SVPB en EXTH gecertificeerde examencentrum. Allerlei situaties uit de beroepspraktijk worden hier nagebootst, geoefend en uiteindelijk geëxamineerd. Denk aan het ontvangen van gasten, verkeersbegeleiding, bewaking, surveilleren, videobewaking en monitoring en praktijkveiligheid.”

Toekomstplannen

Christine zit nog vol plannen. “We gaan het gebouw nu verder verrijken met de inrichting, meubilair en aankleding. Daarmee zetten we in op nog beter vakonderwijs. Mijn streven: een school waar het straks nog leuker is om te zijn en elkaar te ontmoeten. Van de coronatijd hebben we geleerd dat dit belangrijke aspecten zijn in het leven van onze studenten. Verder zetten we volop in op de verdere verrijking van het onderwijs. Juist door nog meer de verbinding te zoeken met de beroepspraktijk en ons bestaande netwerk verder te versterken. Daarbij zoeken we ook nog meer de verbinding met onze partners, zoals het Sportbedrijf Arnhem en Sportpark Valkenhuizen. Ook gaan we nog meer lessen in de praktijk geven en volop gastlessen organiseren. We zijn en blijven in ontwikkeling. Zo komen we samen steeds verder en blijven we inspireren!”

Rijn IJssel Open je toekomst