Nieuwsoverzicht

Kloppend hart Rijn IJssel heet ENKA-campus

Abseilende mbo-studenten onthullen officiële naam van terrein in Arnhem

Het nieuwe campusterrein van Rijn IJssel in Arnhem heet vanaf nu ENKA-campus. Dat is vandaag op spectaculaire wijze bekendgemaakt. Studenten van CIOS Arnhem rolden abseilend een groot spandoek uit met daarop de naam. Dit gebeurde in aanwezigheid van cvb-voorzitter van Rijn IJssel Ben Geerdink en de Arnhemse wethouder Cathelijne Bouwkamp. Het spandoek is ontwikkeld door studenten van de opleiding Sign.

Met de naam ENKA-campus herleeft een stukje Arnhemse geschiedenis. De campus ligt aan de Vosdijk op de plek waar de Nederlandsche Kunstzijdefabriek 110 jaar geleden is opgericht. Dit werd afgekort als NK (in spreektaal ENKA). Aan de Vosdijk werden garens gesponnen. ENKA verhuisde in 1922 naar Ede. Het terrein in Arnhem is later onder meer hoofdvestiging van Akzo Nobel geweest.

Opleidingen én stafdiensten op ENKA-campus
De geschiedenis van de campus geeft een speciale tint aan de komst van Rijn IJssel. Zo strijken er voor het eind van het jaar onder meer de creatieve mbo-opleidingen neer. Ook verhuizen de opleidingen van Techniek & ICT naar de ENKA-campus, evenals Entree Techniek. Een ander deel, de Internationale Schakelklas, heeft eerder dit studiejaar al zijn intrek genomen in het Paviljoen, een van de gebouwen op het terrein. De andere gebouwen heten Tech Plaza (techniek-, ICT- en laboratoriumopleidingen) en de Witte Villa, waar de opleidingen creatieve industrie alsmede de ondersteunende stafdiensten en het college van bestuur naartoe verhuizen. Daarmee is de campus vanaf eind dit jaar het kloppend hart van Rijn IJssel.

Ben Geerdink ziet de ENKA-campus als een prachtige nieuwe stap richting de toekomst voor Rijn IJssel: “We zijn hier enorm blij mee. We zitten in de buurt van het openbaar vervoer en het centrum van de stad is op loopafstand. De gekozen naam zegt iets over dit terrein. Het ademt historie, het ademt ondernemerschap. Kortom: dit is een naam die heel goed bij ons past. Op deze plek moet het gebeuren.”

Ook de gemeente Arnhem is blij met de ontwikkelingen, stelt wethouder Cathelijne Bouwkamp: “Rijn IJssel is belangrijk voor Arnhem. Wij vinden het dan ook een eer dat Rijn IJssel hier neerstrijkt. Waar honderden mensen in het verleden dagelijks hun brood verdienden, lopen straks dagelijks duizenden jongeren rond die hier studeren om later ook hun eigen brood te kunnen verdienen. Ik wens alle medewerkers en studenten daarom al het goeds op de campus.”

Prijsvraag
De naam van de campus is bepaald via een prijsvraag onder studenten, medewerkers en omwonenden van de campus. Een jury heeft alle inzendingen beoordeeld en een keuze gemaakt. De jury bestond naast wethouder Bouwkamp uit diverse medewerkers van Rijn IJssel, Zeynep Özdemir (oud-lid studentenraad Rijn IJssel) en Tjesse de Reuver (Rijn IJssel-student en -ambassadeur). De winnaar van de prijsvraag, buurtbewoner Hubert Slings, krijgt een tablet. Hij gaf als motivatie: “Het gebied is bij elke ‘Ernemmer’ bekend als ENKA-terrein. Er ligt daar meer dan honderd jaar aan industriële bedrijvigheid, creativiteit en innovatie. Een prachtige inspiratiebron voor nieuwe generaties studenten.”

De abseilende studenten van CIOS Arnhem heten Thomas Kuik en Koen van de Meer. De studenten die het spandoek hebben ontwikkeld, werken bij The Sign Shop. Dit is een door Rijn IJssel-studenten gerunde onderneming, bestaande uit vierdejaarsstudenten Max Quartel en Luca Hahne, alsmede derdejaarsstudent Paola van Kempen van Zandbrink. De onthulling van de naam was vanochtend live te volgen via het Instagram-account van Rijn IJssel (@Rijnijssel).

Rijn IJssel Open je toekomst