Nieuwsoverzicht

Officiële opening

Met de onthulling van een kunstwerk van Klaas Gubbels vond vandaag de officiële opening van Rijn IJssel Vakschool Wageningen, aan de Marijkeweg 5 in Wageningen plaats.

Carel Rink, projectdirecteur Nieuwbouw: “In ons middelbaar beroepsonderwijs moet de praktijk leidend zijn en moet de praktijk je als het ware omarmen. Ik ben er heel trots op dat dat gelukt is; je kunt als gast zo de keukens inkijken. Daarnaast is nog een wens van ons gerealiseerd: het gebouw faciliteert het onderwijs. We stimuleren studenten om in de praktijk actief te kunnen zijn. En dat hebben we hier kunnen realiseren. De vier losse poten, de opleidingen die vallen onder Bakkerij, Horeca, Toerisme en Facilitair, hebben we gekanteld. De studenten van deze vier richtingen werken samen om gasten die hier komen op alle fronten te bedienen.” Na de woorden van Rink vond de officiële openingshandeling plaats. Vier studenten, van elke richting één, knipten samen een lint door. Hierdoor werd de muurschildering van Klaas Gubbels onthuld.

Klaas Gubbels en Carel Rink vóór het kunstwerk met de schets


Muurschildering

Klaas Gubbels: “Toen ik gevraagd werd om een kunstwerk te maken voor de vakschool in Wageningen, kon ik niet weigeren. In mijn studietijd heb ik ook in de sociëteit in Wageningen een kunstwerk gemaakt. En ik heb één afwijking, ik kan geen nee zeggen. Ik moet wel zeggen, toen ik de muur zag, kreeg ik een kleur voor mijn snufferd, waarvan ik dacht, nou, nou. Maar bij mijn negende schets kreeg ik het in de smiezen.” Staand op een trapje heeft de 85-jarige Gubbels de muurschildering in de vakschool gemaakt.

Duurzaamheid centraal
Met de oplevering van het vernieuwde pand van Rijn IJssel Vakschool Wageningen door bouwbedrijf Van Wijnen konden 800 studenten het schooljaar starten in hun nieuwe lesomgeving. Architect Ytzen Tamminga van Buro SBH vertelt: “Er stond letterlijk een muur tussen de praktijk en het theorieonderwijs. Wat we gedaan hebben, is letterlijk die muur slopen.” Bij de ontwikkeling stond duurzaamheid heel hoog op de agenda. Zo ligt het dak vol met zonnepanelen en zit er daarnaast een hoeveelheid techniek in gebouw, die maakt dat de warmte uit de keukens terug gaat naar het gebouw.

Rijn IJssel Open je toekomst