Nieuwsoverzicht

Ontdek Tech Plaza

Tech Plaza verbindt techniek, technologie, studenten en de arbeidsmarkt

Medio 2021 opent Tech Plaza zijn deuren. Deze nieuwe locatie van Rijn IJssel, op het voormalige Enka-terrein aan de Velperweg in Arnhem, is geen plek waar je moet zijn, maar waar je wíl zijn. Dat zeggen directeur Jan van Boekel en teamleider Marco van Alst van de techniek- en ICT-opleidingen van Rijn IJssel. Een vooruitblik.

Wie denkt aan techniekonderwijs ziet vaak gesloten ruimtes voor zich, enigszins bedompt, vol machines en meestal niet al te schoon. Hoe anders wordt Tech Plaza: hoge open ruimtes, die toegankelijk ogen door het gebruik van glaswanden, in frisse kleurstellingen en voorzien van de nieuwste technische leermiddelen, zoals 3D-printers, een speciale greenroom voor professionele beeldbewerking en zelfs een compleet ingericht innovatielab en fabricationlab, waar volop kan worden geëxperimenteerd.

Studeren en ontmoeten
Tech Plaza is volledig ontworpen op de gebruikersbehoefte van de ruim 1800 studenten en 110 docenten van de 32 mbo-opleidingen techniek, ICT en laboratoriumtechniek. Met ruimtes om rustig te studeren, elkaar te ontmoeten, te brainstormen, theorielessen te volgen en de praktijk op een levensechte manier te ervaren. Dat laatste gebeurt binnen verschillende ‘praktijklandschappen’, zoals ‘Engineering en Mobiliteit’, ‘ICT’ en ‘Lab’. In Tech Plaza geen bekertje koffie uit de automaat, maar een eigentijdse horecavoorziening met espressobar en gevarieerde, dagverse catering.

Twee vleugels
Het Tech Plaza bestaat uit twee vleugels: het volledig gerenoveerde voormalige Akzo-laboratorium en – evenwijdig hieraan – een compleet nieuwe vleugel. Een ruim opgezette entree met een breed trappenhuis verbindt de twee gebouwen. Dat loopt als een ‘wokkel’ op naar de derde en bovenste etage. Aan weerszijden van de ‘wokkel’ vinden we plekken voor overleg, ontspanning en zelfs beweging, elk met een verschillende opzet en inrichting.

Plaza

De centrale ‘wokkel’ van Tech Plaza verbindt de verschillende praktijklandschappen (artist impression).

Techniek wordt smart
“Techniek verandert snel en mixt zich met technologie”, zeggen Van Boekel en Van Alst. “Binnen de harde techniekopleidingen wordt IT een steeds belangrijker component, het maakt techniek ‘smart’. In de praktijk zien we het terug: smart buildings, smart industries, smart mobile solutions zijn een nieuwe norm. In Tech Plaza willen we hierop inspelen.”

Schone handen
Van Alst: “Een fietstechnicus leerde vroeger kettingen smeren en aanspannen, nu gaat het ook om het inregelen, resetten en troubleshooten van de elektronische onderdelen van de e-bike. En in de autotechniek neemt het aandeel elektronica en IT ieder jaar toe. Elektrische auto’s zijn inmiddels computers op wielen. Dat maakt de opzet en inhoud van onze opleidingen compleet anders. Met schone handen werken, systeeminformatie kunnen interpreteren en programmeerwerkzaamheden uitvoeren, vraagt om inzicht in IT. En straks is er in de automotive sector wellicht ook laboratoriumkennis nodig, als de opkomst van de waterstofauto doorzet. Daarom is het handig dat al onze vakgebieden onder één dak komen, techniek, IT en laboratoriumtechniek. Ook met het oog op onze beroepsbegeleidende opleidingen aan professionals uit het bedrijfsleven.”

Kennis uitwisselen
Naast het reguliere mbo-onderwijs is het opleiden van mensen met een baan een groeiende markt voor Rijn IJssel. “We leiden bijvoorbeeld medewerkers op van een grote fietsfabrikant”, vervolgt Van Alst. “Met deze organisatie wisselen we nu al kennis uit, maar in Tech Plaza krijgt deze kruisbestuiving zeker nóg meer gestalte.”

Co-creëren en experimenteren
Van Boekel: “In Tech Plaza kunnen we de verbinding maken en de creativiteit aanjagen. We kunnen volop kruisbestuiven, van elkaar leren en samenwerken, daar is het gebouw voor ontworpen. Ook willen we nog meer dan nu het bedrijfsleven in huis halen, want dat zijn de toekomstige werkgevers van onze studenten. Samen met hen willen we co-creëren, experimenteren en oplossingen vinden. Verder gaan we nog meer samenwerken met het vmbo en hbo in de regio, zodat er doorlopende leerlijnen ontstaan en studenten maximaal rendement uit hun studietijd halen. Voor studenten met eerder verworven competenties hebben we fast track studies ontwikkeld, zodat zij sneller een diploma kunnen halen.”

Bekijk hier een 3D-rondleiding door Tech Plaza.

Geavanceerde productiestraat
Een van de paradepaardjes van Tech Plaza is ongetwijfeld de geavanceerde productiestraat van de opleidingen engineering en mechatronica. Hier kunnen de meest uiteenlopende productieprocessen worden gesimuleerd. Van Boekel: “Negen van de tien productielocaties in Nederland hebben dezelfde opzet. Van ketchupfabriek tot hightech-componentenfabriek. Een of meer grondstoffen of halffabricaten komen samen op een lopende band, ondergaan bewerkingen en het eindproduct wordt verpakt en opgeslagen. Dit kunnen we op onze huidige locatie op beperkte schaal nabootsen, maar in Tech Plaza kan het straks volledig. In de nieuwe productiestraat komen verschillende technieken en technologieën samen, zoals elektrotechnische engineering en installatie, mechatronica en robotica. Hier leren de studenten de praktijk kennen, gaan ze samenwerken zoals het in het bedrijfsleven en kunnen ze over de grenzen van hun vakgebied heen kijken.”

Zichtbaarheid werkt aanstekelijk
Geen school waar je naartoe moet, maar een plek waar je graag wíl zijn, vanwege de prettige verblijfsomgeving, goede voorzieningen en de verwondering die je ervaart. Met deze gedachte is Tech Plaza ontwikkeld en krijgt het nu gestalte. Van Boekel en Van Alst kijken uit naar de opening. “Techniek is prachtig en als je het mooi zichtbaar kan maken dan werkt het aanstekelijk. Zo helpt Tech Plaza meer mensen te enthousiasmeren voor techniek en technologie. En dat kunnen we goed gebruiken. Want aan alle beroepen waarvoor wij opleiden, is op de arbeidsmarkt een groot tekort.”

Rijn IJssel Open je toekomst