Nieuwsoverzicht

Oplevering

Bouwbedrijf Van Wijnen leverde dinsdag 20 augustus het vernieuwde pand van Rijn IJssel Vakschool Wageningen aan de Marijkeweg in Wageningen op. Op maandag 26 augustus starten de bijna 800 studenten het schooljaar in hun nieuwe school.

De lesomgeving is – nog meer dan vóór de (ver)nieuwbouw – volledig geïntegreerd in de praktijk. Het hotel is open voor publiek, in de keuken worden uitstekende maaltijden bereid voor het restaurant dat volledig in bedrijf is en in het moderne congrescentrum kunnen vergaderruimtes worden geboekt. Carel Rink van Rijn IJssel: “In het nieuwe gebouw loop je het onderwijs in. Het omarmt je bij binnenkomst. De praktijk is leidend en dat ervaar je meteen.” Aan de Marijkeweg in Wageningen geeft Rijn IJssel mbo-onderwijs in de vakgebieden Horeca & Bakkerij, Facilitair en Toerisme.

Docenten en studenten konden meedenken
Op verschillende momenten tijdens het bouwproces, dat ruim een jaar in beslag nam, werd docenten en studenten gevraagd om hun input te geven over indeling, inrichting en infrastructuur. Projectleider Arie Vlot van Van Wijnen: “Alleen een vakleerkracht kan bedenken hoe een praktijklokaal zo goed mogelijk wordt ingericht, daar zijn geen standaardoplossingen voor.”
Het bestaande onderwijsgebouw (4.300 m2) is vernieuwd, daarnaast is er sprake van uitbreiding (2.700 m2). Voor het ontwerp is architect Ytzen Tamminga van Buro SBH uit Arnhem aangetrokken en voor het interieur Ex Interiors uit Nieuwegein.

Duurzaamheid in de praktijk
Het uitgangspunt van de plannen was zo duurzaam mogelijk te werken. Daarom is het oude pand slechts deels gesloopt en de nieuwbouw geïntegreerd in het bestaande gebouw. Het afval is tot een minimum beperkt en zoveel mogelijk materialen zijn hergebruikt. Bovendien is er goed nagedacht over energieverbruik. Het warmteterugwinsysteem gebruikt restwarmte uit ventilatielucht om de school te verwarmen en op het dak zijn 644 zonnepanelen geplaatst.

Rijn IJssel Open je toekomst