Nieuwsoverzicht

Toekomstgericht praktijkonderwijs bewijst zich in Wageningen

Nieuw Rijn IJsselgebouw slecht brug tussen theorie en praktijk

Het totaal vernieuwde gebouw van Rijn IJssel Vakschool Wageningen is nu ruim één jaar in gebruik. Hierbij is horecaplein ‘Plein 5’ het kloppende (leer)hart van de vakschool. Iedereen die er binnenkomt wordt als gast begroet. Studenten runnen het bedrijf: hét voorbeeld van hoe theorie en praktijk in het toekomstgerichte onderwijs samenkomen. De praktijk is leidend!

Vakschool Wageningen is het eerste afgeronde project van de grootschalige onderwijs- en gebouwvernieuwing waar heel Rijn IJssel mee bezig is. De vakschool is hét voorbeeld van hoe onderwijsvernieuwing en inspirerend leren samenkomen. De plek waar de opleidingen Bakkerij, Horeca, Toerisme en Facilitair elkaar écht raken en samenwerken. Net als in het echte bedrijfsleven. De grote winnaars: de studenten, medewerkers én horecabezoekers.

Onderwijsvernieuwing: de studenten leren in een echt bedrijf waar ze echte gasten ontvangen, zoals hier op Plein 5. Het horecahart van Rijn IJssel Vakschool Wageningen.

Een vernieuwde toekomst

In september 2019 betrokken de eerste studenten het nieuwe gebouw. Dave van Antwerpen werkt al ruim zestien jaar in Wageningen. Als teamleider is hij een van de kartrekkers van de hele vernieuwing. Zijn grote wens is uitgekomen: “Een gebouw dat ons onderwijs faciliteert”, glundert Dave. “Een project waarbij de plannen samen met studenten en medewerkers zijn gemaakt. Het is echt óns gebouw!”
Dave: “Het hotel heeft een facelift gekregen. Verder hebben we een eigen restaurant, bakkerijwinkel en een counter waar ‘Front Cooking’ plaatsvindt. De muur tussen theorie en praktijk is letterlijk geslecht. De begane grond voelt en oogt als een horecabedrijf. Je kijkt letterlijk zo de keuken of de bakkerij in! Een ideale leeromgeving voor onze studenten. Op de tweede etage zitten de ‘schoolse’ theorielokalen. Al wordt de theorie zoveel mogelijk in de praktijk gegeven. De docent Engels bestelt bijvoorbeeld in het Engels in het restaurant een maaltijd.”

Onderwijsvisie in nieuw jasje

Het nieuwe gebouw is toekomstproof. “Dat is zeker zo!”, vervolgt teamleider Dave. “Vanuit onze nieuwe visie RIJk Onderwijs, komt het praktijkonderwijs volop samen. De studenten werken in een bedrijfsgerichte omgeving die uitnodigt om van elkaar te leren. Zowel van studenten van de andere opleidingen als van de verschillende leerjaren. Zo leert iedereen van elkaar.”

Praktijk en onderwijs komen helemaal samen op de Vakschool. Zoals hier in de totaal vernieuwde keuken.

Dave gaat verder: “We werken met leereenheden van vijf weken. Theorie en praktijk lopen hierin zoveel mogelijk door elkaar heen. Dit zien we ook terug op onze ‘werkvloer’ Plein 5. Eerstejaarsstudenten horeca doen de bediening. Waarbij ze worden aangestuurd door tweedejaarsstudenten die leren leidinggeven. Toerismestudenten krijgen een rol in de ontvangst van gasten en studenten facilitaire dienstverlening bemannen een meldpunt voor gebouwbeheer. Terwijl je nu juist op de plek komt waar het gebeurt. Zo leren we met en van elkaar.”

Kruisbestuiving praktijk en theorie

In de nieuwe onderwijssetting is het prettig leren en lesgeven. Instructeur Keuken Guus Weerdenburg vindt dit ook. “Met de keuken zaten we eerst op de tweede etage. Als je er niet hoefde te zijn, kwam je er nooit. En dat gold ook voor de andere opleidingen. Zo kwam ik nooit in de bakkerij. Terwijl je juist veel van elkaar kunt leren.”

“Vanaf de eerste week in het nieuwe gebouw zien we het verschil. Er is volop samenwerking tussen de verschillende opleidingen en leerjaren. We dagen onze studenten uit om verder te kijken. Het horeca-enthousiasme wordt hier geboren. Studenten zien bijvoorbeeld waar andere opleidingen voor staan. En leren daar weer van. Eventueel maken ze makkelijker de overstap naar een aanverwante opleiding.”

Instructeur Keuken Guus geeft in de totaal vernieuwde keuken enthousiast les aan studenten.

Guus vervolgt: “De kruisbestuiving verruimt het blikveld van de studenten op het vakgebied. Waardoor ook zaken als ondernemerschap en ‘kansen zien’ volop aan bod komen. Dat past goed bij de snel veranderende markt. Want welke bakker heeft tegenwoordig geen zithoekje waar je een goede kop cappuccino kan bestellen? Of een hotel dat ook een winkeltje runt? Alles komt steeds meer samen!”

Ondernemers-DNA

De vakschool draait nu ruim een jaar in het nieuwe gebouw. Een jaar dat ook gekenmerkt wordt door corona. Teamleider Dave: “We leiden op voor sectoren die hard zijn geraakt. Ook voor het onderwijs heeft het grote gevolgen. Maar dan zie je de ware aard van onze medewerkers en studenten: het horeca-DNA. Ze zijn gewend om aan te pakken en flexibel te zijn.”

“Ze zien en grijpen nieuwe kansen. Nu de horeca weer dicht is, hebben de studenten en docenten nieuwe plannen gemaakt. Ze maken nu hoogwaardige verse afhaalmaaltijden. Een groot succes: ze verkopen er nu zestig per dag. De hele omschakeling hebben de studenten zelf gedaan. Hoe mooi is dat? Met het nieuwe gebouw ligt er een basis voor de toekomst! Een basis waar Rijn IJssel trots op mag zijn!”

Rijn IJssel Open je toekomst