Nieuwsoverzicht

Toegankelijke kunst in de gebouwen

Bij nieuwe huisvesting komt meer kijken dan het opleveren van moderne, frisse gebouwen. Want deze moeten er vanbinnen ook aansprekend uitzien. Een van de zaken die daarvoor zorgen, is kunst. Hiervoor heeft Rijn IJssel een speciale kunstcommissie in het leven geroepen.

Manager Mireille Hulsbosch van de stafdienst Facility Management is lid van de commissie. “We buigen ons over de vraag hoe kunst kan bijdragen aan een prettigere leer- en werkomgeving”, vertelt zij. “We kijken hoe we onze huidige kunstcollectie een plek kunnen geven en welke nieuwe kunst onze studenten en medewerkers willen zien.”

Kunst van ING en AkzoNobel
Rijn IJssel beschikt onder meer over zestig kunstwerken die tien jaar geleden zijn geschonken door ING. Deze zijn verspreid over diverse locaties en kortgeleden opnieuw geïnventariseerd. “Dus we hebben goed in kaart welk kunstwerk op welke locatie aanwezig is”, weet Mireille. “De collectie bestaat uit heel gevarieerde werken.” Het gaat onder meer om ingelijste etsen, zeefdrukken en een groot doek van de bekende Nederlandse kunstenares Gerti Bierenbroodspot. De interieurarchitecten van de vernieuwde locaties nemen de inventarisatie mee in hun plannen.

Rijn IJssel heeft ook ongeveer 265 werken uit de kunstcollectie van AkzoNobel overgenomen na de overdracht van de nieuwe ENKA-campus. Mireille: “Dit deel van onze collectie is nóg meer divers: van doeken tot aan ruimtelijke kunstwerken. Mensen die wel eens in de Witte Villa van Akzo zijn geweest, zullen vast de omgekeerde kegel herkennen met een mannetje erop.”

Toegankelijker maken
De commissie onderzoekt ook mogelijkheden om achtergrondinformatie over de kunst toegankelijk te maken voor studenten en medewerkers. “Bijvoorbeeld door kaartjes of QR-codes bij kunstwerken te hangen.” Studenten van de creatieve opleidingen spelen hierbij een actieve rol, vertelt Mireille. “Velen zitten verlegen om een stage- of afstudeeropdracht. Daarom betrekken we deze groep zoveel mogelijk bij dergelijke projecten.”

Niet alleen de studenten; ook medewerkers krijgen een adviserende rol. Rijn IJssel vindt het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in een inspirerende omgeving. Daarom mogen zij als toekomstige gebruikers van de gebouwen aangeven welke kunst zij daar graag terugzien, legt Mireille uit. “En hoe deze kunst kan bijdragen aan het creëren van een inspirerende en motiverende leer- en werkomgeving.” Het gaat volgens haar om zowel beschikbare als nieuwe kunst, zodat een gebouw echt herkenbaar is en voelt als een soort tweede thuis voor zowel studenten als medewerkers.

Rijn IJssel Open je toekomst