Nieuwsoverzicht

Werkzaamheden in volle gang

Upgrade Kronenburgsingel: verbinding, innovatie en toekomstgericht onderwijs

Zorg en Welzijn zijn twee sectoren die hot zijn. Zeker in de zorg zijn de komende jaren veel extra ‘handen aan het bed nodig’. Beide sectoren innoveren snel. Net zoals de bijhorende opleidingen. Genoeg redenen voor een flinke upgrade van het gebouw waar de opleidingen van zorg en welzijn zitten.

De verbouwing is nu in volle gang. Terwijl het onderwijs zoveel mogelijk gewoon doorgaat. Een flinke uitdaging voor de studenten, de bouwers en de medewerkers. Alles voor het ‘hogere doel’: een modern en duurzaam gebouw dat uitnodigt om te leren, ontdekken en studeren. Een fris en transparant onderwijsgebouw dat zorg en welzijn uitstraalt en de nieuwste vormen van praktijkgericht onderwijs faciliteert.

Volledige upgrade
Het huidige gebouw is in 2000 voor het laatst verbouwd. “Een flinke upgrade was geen overbodige luxe”, vertelt teamleider Martha Voncken. “We gaan van een donker gebouw, met lange gangen en weinig losse studeerplekken naar een fris en transparant gebouw met veel glas en licht. Het kloppende hart wordt het skills-lab, waar onze studenten volop praktijkvaardigheden gaan oefenen. De achttien opleidingen binnen het werkveld raken steeds meer met elkaar verweven. Dat zien we straks ook terug in het nieuwe gebouw. De opleidingen lopen steeds meer door elkaar heen.”

“We werken zoveel mogelijk vanuit de levensfasen van een mens. We leiden namelijk op voor ondersteuning in iedere levensfase: van de geboorte tot het verzorgingshuis. Daarom straalt het gebouw ook uitdat we werken met en voor alle mensen. Bijvoorbeeld in de praktijkruimtes  geven we met folie op de ramen aan welke ‘praktijk’ bij welke levensfase er in de ruimtes geoefend wordt.”

Flexibel gebouw
Martha vertelt verder: “Onze praktijklokalen hebben ook een echte upgrade gekregen. Ze zijn helemaal ingericht op de toekomst van het werkveld. Zo hebben we een moderne theaterzaal waar agressietraining en drama voor de welzijns- en onderwijsopleidingen wordt gegeven. De vakdocenten zijn nauw betrokken geweest bij het ontwerp en de inrichting van de praktijkruimtes. Zij hebben hier uitvoerig met studenten over gesproken. Zo is iedereen meegenomen in het verbeteren van het gebouw, de school en de opleiding.”

Als kers op de taart is er het experience center. “Het center ligt direct naast de ingang. Dat maakt indruk: als je het gebouw binnenkomt straalt het modern onderwijs uit. Studenten werken hier met de nieuwste technologie. Verder zijn er volop werkplekken waar studenten rustig kunnen studeren of samenwerken. Er ontstaan zo een ‘leerwereld’ waarin een student makkelijker doorstroomt en waar echt maatwerk mogelijk is. Van individueel les tot kleine groepjes en klassikaal: alles is makkelijk te verzorgen.”

Een intensief traject
De plannen voor de verbouwing zijn de afgelopen jaren samen met de medewerkers en studenten vormgegeven. Martha: “Vanuit onze nieuwe onderwijs- en werkvisie zijn we gaan praten, gevolgd door verschillende brainstorms. Vanuit verschillende vakinhoudelijke werkgroepen werden de collega’s en indirect de studenten betrokken bij de plannen. Bijvoorbeeld over de samenstelling van een praktijkruimte of de inrichting van het gebouw of de leerplekken.”

“Vanaf half maart zijn we echt gaan bouwen. Onderlinge afstemming werd nu nog belangrijker. We hadden een ‘corona-gelukje’: de hele school was in het voorjaar dicht, waardoor de aannemer meters kon maken. Na de zomervakantie is het onderwijs doorgegaan samen met de verbouwing. Dit vraagt om goede onderlinge afstemming, begrip, duidelijke communicatie en korte lijntjes.”
“Als teamleider heb ik iedere week overleg met de bouwcoördinator. We pakken lopende zaken op, bespreken de voortgang en stellen bij waar nodig. Een voorbeeld: na input van studenten en docenten is er afgesproken dat er tussen 10.00 en 17.00 uur zo min mogelijk herrie wordt gemaakt.”

Trots op het gebouw
Eind dit jaar wordt het gebouw opgeleverd. Ná de kerstvakantie gaan de lessen weer volop van start. “De studenten komen dan in een hypermodern gebouw dat helemaal duurzaam is. Het dak ligt vol met zonnepanelen, het gebouw is goed geïsoleerd en er is een nieuw ventilatiesysteem aangelegd. Ik ben er nu al trots op. En ik weet zeker dat collega’s en studenten dat straks ook zijn!”

Rijn IJssel Open je toekomst